Tuindagboek #5 Goede Bedoelingen

Rini Biemans

Gebrek aan kennis zorgt ervoor dat ‘vergroeners’ vaak met de beste bedoelingen domme dingen doen. Het is lastig dit te corrigeren. Het tegenargument  is vaak dat het beter is dan niets. Dat is vaak het geval. Maar zeker niet altijd.

Tegelijkertijd waarom zou je iets niet meteen goed doen. Met andere woorden verdiep je in de materie of luister naar mensen die er echt verstand van hebben; biologen, ecologen. Dat zijn geen hoveniers of tuincentra die werken op de oude manier… mits ze expliciet biologisch zijn.

Belangrijker dan kennis over natuur is je houding richting natuur. Je manier van kijken en doen. Het wordt dan simpel. De inheemse natuur is overal en wil zich overal vestigen. Het klassieke tuinieren doet er alles aan deze ‘spontane natuur’ te weren ten faveure van de gekweekte vaak exotische tuinplanten. Insecten hebben inheemse planten nodig om zich voort te planten. Waardplanten waar ze hun eitjes op kunnen leggen.

Als je echt de natuur echt wil helpen begin gewoon met niets kopen. Kijk wat er gebeurt. Tuinplanten vermeerderen zich immers ook en er ontstaat een evenwicht tussen de inheemse planten en de tuinplanten. Je kunt verder je tuin net zo mooi maken.

Al onze plantvakken en perken in Rotterdam ontwikkelen we zo. We werken met de planten die er zijn of die we bij aanvang hebben ingeplant. We hebben op het Oleanderplein sinds 2011 geen planten gekocht en het ziet er prachtig uit. Park 1943 sinds 2018. Er is geen plantuitval meer. Sterker nog als je het goed doet komen er ieder jaar meer planten bij. Dit leer je door het te doen. Je leert automatisch bij. Omdat er meer dan 50% inheemse planten zijn heb je automatisch meer insecten en variatie. De tuinplanten zijn ook nuttig voor extra nectar en nestmogelijkheid voor vogels. Met andere woorden het kan niet misgaan als je deze principes volgt.

Op deze website vind je informatie en kun je je eigen ervaringen delen. De Club van de Luie Vrolijke Tuinier ter promotie van het nieuwe tuinieren waarbij de inheemse natuur de basis vormt. Je wordt lid door je op deze website te registreren. Binnenkort starten we met de maandelijkse nieuwsbrief.

  • eye.png

    256x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter