Tuindagboek #2 Esthetisch grazen

Rini Biemans

De meeste mensen hebben het idee dat als je je tuin laat verwilderen dat dit er dan slordiger uitziet. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Biodiverse wilde stadsnatuur kan er juist heel fraai uitzien en als je van natuurlijk en romantisch houdt zijn ecoplantvakken juist veel mooier. Hoe zit dit in elkaar?

De echte wilde natuur kent grazers, herten, konijnen, ganzen, e.a. Dat gaat het hele jaar door. Schapen grazen ook maar zijn eigenlijk exoten. Ze horen hier niet echt thuis. Ze eten veel te veel en zijn qua natuurbeheer vooral nuttig voor het behoud van heidelandschappen. In de stad zijn nauwelijks grazers. Deze rol wordt gespeeld door het groenbeheer. Ze zorgen dat niet alles dichtgroeit.

Niet maaien of schoffelen voor mei, is een maatregel om inheemse natuur kansen te geven in deze geautomatiseerde nietsontziende grazerij. Inheemse grazers doen het beter dan schapen omdat ze selectiever grazen. Om dit te imiteren kent het nieuwe tuinieren het ‘geiten’ een betere benaming zou zijn ‘esthetisch grazen’. Zodanig ‘grazen’ dat het plantvak mooier, gevarieerder en dus biodiverser wordt. 

Wij ‘grazen’ in het voorjaar gewoon door. Herten eten ook het hele seizoen door. Het gaat om een continue beïnvloeding van het ecosysteem. Om het verhaal compleet te maken. De natuur kent ook roofdieren die het weer op de grazers voorzien hebben. De aanwezigheid van wolven maakt herten voorzichtiger en dit maakt hun graasgedrag anders en dus gaat het landschap er anders uitzien. Zo werkt de vrije wilde natuur.

In de stad zijn er wel de principes van de ‘vrije wilde natuur’ maar natuurlijk geen herten en wolven… hooguit konijnen en vossen. Als nieuwe tuinier imiteer je dus de grazers en dat doe je op een esthetische manier. Het resultaat is dan logischerwijs mooi, gevarieerd en biodivers.

Juist in het groeizame voorjaar is grazen een dagelijks gebeuren in de natuur. Er is veel te eten. In deze periode kun je daar de woekerende planten weg te halen zorgen dat het geheel er niet alleen mooier uitziet maar ook biodiverser wordt.

Niet maaien en schoffelen voor mei is belangrijk binnen het huidige groenbeheer als dit verandert in menselijk ‘esthetisch grazen’ zijn april en mei de belangrijke maanden voor een prachtig en biodivers zomerbeeld.

Vergeet het begrip verwilderen als je aan het ‘verwilderen’ slaat. Liefde en aandacht en esthetisch grazen geeft nu juist een beter en wilder resultaat.

  • eye.png

    213x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter