Tuindagboek #1 Vroege Bloeiers

Rini Biemans

De website van de luie vrolijke tuinier oftewel biocrow.nl is open. We willen op dit platform de nieuwe ecologische standaard in het groenbeheer vormgeven, Dat betekent tuinieren met de natuur mee. Hoe ziet dat eruit en hoe moet je het doen of organiseren. Ik hoop dat mensen die zelf op deze wijze tuinieren of willen tuinieren hier van verslag gaan doen op dit platform. Registreren en je kunt een profiel aanmaken en publiceren. Het nieuwe tuinieren kan op vele manieren. Er zijn een paar basisregels.

De inheemse natuur is noodzakelijk voor een biodivers insecten en bodemleven. De kraamkamer van de biodiversiteit om het lyrisch te zeggen. 

Het klassiek tuinieren brengt een harde scheiding aan tussen gewenste en ongewenste planten. De gewenste planten zijn anders dan de planten die er van nature voorkomen. De tuinplanten zijn gekweekt en veredeld en veelal uitheems. Ze passen niet in de inheemse ecosystemen. De pioniersplanten die de tuin of het perk willen betreden worden nog steeds te vuur en te zwaard verwijderd. Het schoffelen gaat het hele jaar door. 

Dat kan anders en dat willen we laten zien.

Het is nu de tijd van de ontwakende insecten en die hebben voeding nodig. Dat zijn de inheemse vroege bloeiers. Paarse en witte dovenetel, speenkruid, smeerwortel, paardenbloem, ereprijs, judaspenning, longkruid en ga zo maar door.  Alle goedbedoelde zaaiacties in deze tijd zijn voor dit jaar te laat en bovendien ze komen vanzelf aan als je anders gaat tuinieren. Het onderhoud en beheer is het allerbelangrijkst voor een gezonde biodiverse stadsnatuur. Bewustwording en kennis is belangrijker dan zaaien. 

Stoppen met schoffelen tot mei is een hele effectieve stap. Het ziet er echter in veel gevallen niet uit. Op een nieuwe manier tuinieren, te zeggen lui en vrolijk zorgt dat het er wel goed uitziet met volop inheems. Op de foto’s zie je de vroege bloeiers. Vandaag zag ik al heel wat hommels vliegen. De koningin uit winterslaap foerageert en gaat een nest stichten. 

  • eye.png

    163x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter