Plantenwelzijn

Brandnetel

01 september 2024

Blog (persoonlijk verslag)

Voor we van wal steken wil ik als brandnetel iets duidelijk maken. Ook wij planten zijn ons bewust van ons bestaan. Althans we merken wat er gebeurt. Hoe zou je bewustzijn anders beschrijven. Voor ons planten is de plek waar we staan onze identiteit. Jullie hebben een ego die jullie identiteit bij elkaar houdt. Wij planten wortelen in de aarde en jullie mensen wortelen in alledaagsheid. 

Het idee dat alles bewust is vind ik een sympathieke en praktische gedachte. Jullie zien de natuur als bouwpakket. Jullie bepalen wat er gaat staan en wat de functie is. Wij planten hebben geen kans een natuurlijk evenwicht te creëren… onze eigen plek te vinden. Alles wat spontaan gebeurt wordt weggeschoffeld. Dat is verschrikkelijk als je het vanuit ons plantenwelzijn bekijkt. Wij planten die samenspelen met elkaar en de dierenwereld en ons hierdoor goed voelen. 

Echter, we worden geconfronteerd met een continue immigratie van exotische planten vanuit tuincentra waar wij inheemse planten voor moeten wijken en waar onze vrienden, de insecten ook niet op zitten te wachten. Zelfs de aarde waar we in staan wordt vervangen. Dat is het bodemleven dat de basis vormt voor een gezond ecosysteem. Wij, de inheemse natuur, de planten die hier horen, hebben geen schijn van kans. Het bouwpakket wat jullie onder de noemer landbouw en tuin in elkaar zetten heeft trouwens ook geen schijn van kans. Niet handig, niet slim, niet duurzaam… wij inheemsen zullen onder de stigmatiserende term ‘onkruid’ blijven aanvallen en uiteindelijk zal de wal het schip keren. Waarom niet samenwerken?

Nogmaals wij planten zijn plek gebonden, kunnen geen kant op, wij hebben rust en ruimte nodig om samenhang en groeiend bewustzijn te generen. Dat is zoveel slimmer, gezonder, duurzamer en praktischer en jullie kunnen blijven tuinieren. Maar dan samen. Wij planten houden elkaar in bedwang en zorgen samen met jullie voor fijngeweven gezonde ecosociale systemen. Stop met de dwangmatige inplant van gekweekte planten die de spontane natuur wegdrukken.

Als brandnetel ben ik zo automatisch een boef omdat ik op verwaarloosde terreinen gedij. Omdat ik mijn kansen grijp door jullie enorme stikstofdepositie. Een nette manier om aan te geven dat jullie niet alleen je eigen huis volschijten maar ook ons huis. We kunnen dat eenvoudig oplossen als jullie ons gaan zien als lotgenoten in het ondermaanse in plaats van instrumenten voor jullie welzijn. Wij brandnetels hebben ook behoefte aan welzijn. Denk daar eens over na; plantenwelzijn is uiteindelijk jullie welzijn… 


  • eye.png

    124x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter