Ik geniet iedere dag van de pijn die ik aanricht

Brandnetel

14 augustus 2024

Blog (persoonlijk verslag)

Tja, als brandnetel kun je heden ten dage weinig sympathie verwachten. Dat heeft me gevormd. Het interesseert me geen biet. Mijn wortels zijn stevig mijn bladeren doen pijn en ik verwoest de prachtige fijnmazige natuur die floreert op stikstof arme grond. Allemaal niet mijn schuld. Ik houd van stikstofrijk en jullie strooien er kwistig mee rond. Ik geniet van jullie pijn.

Ik zal mijn prikkelende licht laten schijnen op de strijd voor erkenning van het ‘onkruid’ waar ik toe behoor. Zoals gezegd ik zoek geen erkenning, ik red me wel. Het gaat mij om mijn vrienden, de kwetsbare planten, de insecten, de gezelligheid en schoonheid om me heen. Degenen die minder sterk zijn en ik noodgedwongen wegdruk. Wij planten houden van elkaar ondanks onze keiharde competitie geven we elkaar waar mogelijk ruimte.

Jullie mensen veranderen niet vanzelf. Net als wij trouwens. Doorgaan op dezelfde weg moet pijn gaan doen. Die pijn daar zorg ik voor samen met mijn vrienden de braam en het gras. We veranderen prachtige natuur in een groene ondoordringbare monotone zee. Althans dat denken jullie. Wij weten beter. Dat stikstof moet weg en wij zijn een overgangsfase die nochtans eeuwig gaat duren en steeds meer pijn gaat doen als jullie met stikstof blijven strooien. Zoals gezegd mij deert het niet. De wal zal het schip keren. Het is gezellig in de donkerte tussen onze stengels. Volop leven. Ik ben een waardplant voor vele insecten en tal van dieren zoeken bescherming in onze wildernis. 

Het is wellicht niet de natuur die jullie wensen maar het is natuur. Het is leven. Wij, de ‘onkruidigen’, laten zien wat jullie fout doen. Wij nemen geen halve maatregelen zoals jullie. Ga mij gewoon oogsten en doe er je voordeel mee. Ik zal voor de onwetenden nog even de voordelen opsommen van mijn soort. Wij zijn een geschenk en een zegen. Zo zagen jullie vroege voorouders ons in betere tijden.

1. Voedselbron: Brandnetels zijn eetbaar en bevatten veel voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en eiwitten. Ze kunnen worden gebruikt in salades, soepen en thee.

2. Geneeskrachtige eigenschappen: Brandnetels worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege hun ontstekingsremmende, diuretische en pijnstillende eigenschappen. Ze worden vaak gebruikt als natuurlijk middel tegen allergieën, artritis en huidproblemen.

3. Duurzaamheid: Brandnetels groeien snel en gemakkelijk in verschillende klimaten en bodemsoorten, waardoor ze een duurzame en milieuvriendelijke optie zijn voor kleding-, voedsel- en geneesmiddelenproductie.

Tot de tijd dat jullie mij gaan zien en gebruiken als een zeer nuttige plant zal ik jullie pijn blijven doen en ik geniet er iedere dag van. Nogmaals. Het is niet mijn keuze dat ik in de weg sta. Het is mijn overtuiging en heilige opdracht.


  • eye.png

    133x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter