De ster van de straat

Rini Biemans

De ster van de straat

De Paardebloem, of nog mooier de Dan-de-lion (leeuwentand) zoals de Engelsen haar noemen, heeft mijn hart gestolen. Zij duikt overal op, tussen de tegels, in plantenbakken. Je kunt het zo gek niet bedenken of er kruipt wel een Paardebloem tussen. Helaas wordt deze nuttige prachtige plant al te vaak bruut weg geschoffeld, vergiftigd, gekookt of verbrand. Het is immers onkruid.

Dat is raar, want lees er maar eens over op wikipedia. Het is een nuttige plant, die vele insecten en andere dieren van dienst is. Bovendien geeft zij prachtige zaadbollen, die ieder kind een keer moet hebben weggeblazen. Als je alles in een ademteug wegblaast mag je een wens doen. Hoe mooi is dat.
 
Ik stel dus voor dat we de Paardebloem dit jaar met rust laten. Gewoon laten staan en aan je kinderen uitleggen hoe nuttig zij is en natuurlijk dat je een wens mag doen. Dus iedereen die dit een goed idee vindt kan het in eigen omgeving realiseren. Het verfraait het straatbeeld, her en der felgele bloemen, die de strakheid breken. Dat maakt vrolijk. Natuurlijk mag je ook andere onkruidplanten laten staan, die het nog vrolijker maken. Laten we in ieder geval beginnen met de Paardebloem. De ster van de straat, een nectarfabriek voor insecten en heerlijk in de salade. Met haar zaadpluisjes drijven wensen de wijk in.
  • eye.png

    117x

  • comment.png

    1x

    1x

Delen

« Terug naar artikelen

1 reacties

Pim van Prooijen op 11 April 2024 05:19u

Vraagje Laten staan en heerlijk in de salade. Hoe gaan die twee precies samen?

Laat een reactie achter