Beetje geiten, wat grond verplaatsen en voor de helft inheemse planten toepassen.

Hans Lagendaal

21 september 2024

Blog (persoonlijk verslag)
Beetje geiten, wat grond verplaatsen en voor de helft inheemse planten toepassen.

De tweede week van mijn opleiding tot tuinman in de wijk bij stadsdokter Rini Biemans is voorbij gevlogen. Ik ga met plezier naar mijn werk en ik kom vrolijk weer thuis. ‘Schoon’ is de eerste prioriteit in het werk, dus voor de vrijwilligers gaat veel tijd zitten in het opruimen van zwerfvuil. Ongelofelijk trouwens wat mensen in parken achterlaten. Mijn opvallendste vondsten waren deze week een lege lachgascilinder en een groot gedeelte van de bumper van een auto. Je kan het maar kwijt zijn…

De techniek van het nieuwe tuinieren is eenvoudig te leren. Het is vooral een andere manier van kijken en doen. Dus niet schoffelen, maar geiten. Of mooier gezegd: esthetisch grazen, het imiteren van het gedrag van een grazend dier. Daarmee creëer je ruimte. Door transplantatie van planten en grond verandert het beeld op bepaalde plekken in het park. En bovenal, geef vooral ruimte aan de inheemse natuur.

In combinatie met de aanwezige tuinplanten ontstaan dan mooie plaatjes. Zie bijgevoegd voorbeeld in Park 1943 in Rotterdam-West.

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter