Wijknatuurfonds

Rini Biemans

08 september 2024

Blog (persoonlijk verslag)


Hoe zit een wijknatuurfonds in elkaar?

Ik zal het hier in het kort uitleggen.

Een wijknatuurfonds of stadsgeneeskundefonds is een fonds met uitvoering waarin samen gewerkt wordt aan een gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier. De vorm kan zich door voortschrijdend inzicht ontwikkelen. Het bestaat nog niet dus dat zul je moeten uitvinden. 

Hoe ziet zo’n fonds eruit?

Het kan gestart worden in de vorm van een stichting met een bestuur die toeziet op de doelstelling en de uitvoering. 

De basisinleg wordt gedaan door de gemeente in de vorm van 100.000 euro uit het onderhoudbudget van een wijk met daar aan gekoppeld een plek en taken in het groen en schoononderhoud.

Omdat op een andere ecologische en sociale manier wordt gewerkt ontstaat er maatschappelijk rendement in de vorm van een aantrekkelijke kindvriendelijke wijk (hogere vastgoedwaarde) en een betere volksgezondheid. (lagere zorgkosten). Daarnaast neemt de hoeveelheid stadsnatuur en biodiversiteit toe.

Hierdoor zijn er vele baathouders. In natura; meer gezondheid en welzijn bewoners, een gezondere natuur. Maar ook financieel zijn er directe baathouders. De zorgverzekeraars en projectontwikkelaars. Deze hebben alle reden om te investeren in een dergelijk fonds. Er is immers direct en indirect voordeel. Ze investeren 100.000 en krijgen er 200.000 bij. En natuurlijk het relationele research and development.  Investeren in een gezonde leefomgeving is goed voor het imago.

Hoe gaat het in de uitvoering?

Met dit doel voor ogen voeren we sinds 2019 een uitdaagtraject uit waarin we het schoon en groen hebben overgenomen op een aantal plekken in Rotterdam. Dat gaat goed en steeds beter. De perken zien er weelderig uit vol insecten, de vrijwilligers vinden het leuk en hebben er baat bij.

We zitten nu in het vijfde jaar. Het probleem is de lopende praktijk. De regels, aanbestedingen en verantwoordelijkheden. Die zijn zo ingewikkeld dat er geen doorkomen aan is. We passen nergens in.

Een fondsconstructie en cofinanciering met monitoring uit de medische en vastgoedwereld kan dit probleem oplossen en zo kan er ook constructief worden samengewerkt met de gemeente. De doelstelling en taken ook die op het gebied van gezondheid en biodiversiteit zijn immers duidelijk controleerbaar omschreven.

Samen werken aan een gezondere leefomgeving voor mens, plant en dier.


  • eye.png

    353x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

3 reacties

Rini Biemans op 9 september 2024 12:49u

Ik denk trouwens dat een coöperatie ook zou kunnen. Gaat uiteindelijk om de methode doelstelling en resultaat.

Rini Biemans op 9 september 2024 12:01u

Daar heb ik ook over gedacht. Maar een fonds lijkt me eenvoudiger en simpeler. Het heeft namelijk een duidelijk doel en iedereen kan daaraan bijdragen.

Annet van Hoorn op 9 september 2024 11:11u

Hoi Rini, hebben jullie een gebiedscooperatie overwogen, als vehikel? Op grond vd Omgevingswet (sinds 2024) kun je daarmee worden vrijgesteld van aanbestedingsregels, als je in je statuten hebt staan dat je de winst herinvesteert. De bewoners kunnen dan de leden zijn en de investeerders ook!

Laat een reactie achter