Wie helpt mee het ‘onkruid’ een stem te geven.

Paardenbloem

15 augustus 2024

Blog (persoonlijk verslag)
Wie helpt mee het ‘onkruid’ een stem te geven.

Het spreekt voor zich dat we jullie mensen nodig hebben om ons een stem te geven. Wij planten communiceren niet via tekst maar via onze verschijning en acties.

Vroeger waren onze rechten vanzelfsprekend. Er waren namelijk geen rechten. Jullie hadden ons planten keihard nodig als jager/verzamelaar. Alles werd bevochten en wederzijdse relaties beschermden zowel jullie als ons. Jullie weten nu zoveel over ons maar onze relatie is naar de filistijnen. Ik heb het niet over jullie allemaal. Ik weet best dat er volop van jullie mensen zijn die daadwerkelijk van ons houden en ons willen helpen.

Welnu lieve mensen,

Onze rechten moeten bevochten worden en het spreekwoord onbekend maakt onbemind is hier van toepassing. Zoals Rini Biemans mij heeft geadopteerd kunnen jullie ook ‘onkruid’ adopteren en deze een stem geven. Ik richt me hier als paardenbloem tot mensen die oprecht van ons houden en ons goed kennen of willen leren kennen er is immers genoeg informatie over ons te vinden. Over onze voortplanting en soorten rijkdom… wisten jullie bijvoorbeeld dat wij het ook ongeslachtelijk doen… dat wist Rini niet eens… nu dus wel.

Dat ongeslachtelijke voortplanten is deel van onze strategie om te overleven en de reden van onze vele microsoorten, waar de brandnetel en zevenblad worteluitlopers gebruiken. Wat ze tot ‘woekeraars’ maakt in al te nette tuinen doen wij het net even anders. We zorgen ook voor korte bloemstelen in gazons. Zo ontsnappen we aan het rigoreuze maaien.

De eerste planten waren heel primitieve blauwwieren, die zo’n 1,5 miljard jaar geleden in het water leefden. De at- mosfeer bestond toen hoofdzakelijk uit koolzuurgas (CO2) en er was nog geen zuurstof (O2). De blauwwieren gingen CO2 opnemen en samen met water en zonlicht omzetten in koolhydraten, bouwstoffen voor verdere groei. Bij dit chemisch proces kwam zuurstof vrij (O2) en dit was het begin van een nieuwe atmosfeer waarin ook ander leven mogelijk werd, zowel plantaardig als dierlijk. Door de vermindering van het broeikasgas CO2 werd de temperatuur op aarde ook aangenamer voor het ontstaan van andere levende wezens.

Ruim 400 miljoen jaar geleden vestigden sommige planten zich op de oevers en moerassen en moesten zich staande houden zonder de opwaartse druk van het water. Zo ontwikkelden wij een inwendig een transportsysteem voor water. We namen het water het land op.

Wat was er nu eerder: het stuifmeel of de bestuiver, de bloem of de bij? Inmiddels weten jullie dat stuifmeel er als eerste was, want varens en coniferen werden door de wind bestoven nog voordat er insecten waren. Toen kwamen de kevers, die hebben de bestuiving opgepakt. Daarna ontstonden de eerste eenvoudige bloemen, gevolgd door bijen. Ingewikkelde bloemplanten en bijen/wespen ontstonden ongeveer in dezelfde tijd. Hoe dat precies is gegaan blijft een raadsel. Punt is dat het is gebeurd en nu zijn wij paardenbloemen er En jullie.

Welnu dat is gebeurd. Dat alles, dat prachtige samenspel van bloemetjes, bijtjes en nog veel meer wordt nu bedreigd. Iets wat wij als inheemse planten dagelijks ondervinden. Het wordt steeds stiller en saaier. Er is een nieuwe symbiose nodig waarbij mensen en planten hun relatie weer letterlijk nieuw leven inblazen. Dat kan heel goed in de stad. Daar zijn we allebei als jullie godbetere het, ophouden met schoffelen en ons leren kennen en waarderen.

We kunnen hier op deze website beginnen ons aan elkaar voor te stellen. Kies uw lievelingsplant onder de ‘inheemsen’ of ‘inburgeraars’ en geef deze een stem. Zo vormen we een onkruidkoor dat de schoonheid van de natuur bezingt en opkomt voor haar rechten.

Het is simpel. Registreer je op deze website en maak een plantprofiel aan. De brandnetel is inmiddels ook al aangeschoven en ik als paardenbloem kan niet wachten op de stem van mijn composieten familieleden, waaronder het madeliefje 😀 

Bij voorbaat dank, 

Jullie toegewijde Paardenbloem 


  • eye.png

    164x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter