Bij het nieuwe tuinieren combineren we inheemse natuur met tuinplanten. Zo bevindt zich in Park 1943 in Rotterdam-West een aantal fraaie vlinderstruiken. De vlinderstruik komt oorspronkelijk uit China en is dus uitheems. De plant produceert veel suikerrijke nectar waarmee zij vlinders en hommels weglokt bij andere planten. Dat die nectar aantrekkelijk is, betekent niet perse dat die beter is voor deze insecten. Rini Biemans vergelijkt de vlinderstruik met McDonald’s: (bijna) iedereen vindt het eten van deze fastfoodreus lekker en eet weleens een maaltijd in één van de restaurants. Gezien de herkomst van de struik zou je ook kunnen spreken van ‘de Chinees’, waar wij in Nederland massaal eten bestellen en afhalen. Zo bezien, kun je die vlinders het bezoek aan de vlinderstruik dus niet kwalijk nemen.
Begin dit jaar stond er in mijn tuin -heel inheems- ineens een plukje brandnetels. In mijn opruimwoede heb ik dat plukje omgeschoffeld. Dom, dom, dom… Een aantal vlinders kan zich namelijk zonder brandnetel niet voortplanten. Leuk dat je dus wat dwergvlinderstruiken in je tuin hebt staan, Hans, maar daar gaan we de oorlog niet mee winnen! 🫣
De dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta zetten hun eitjes af op brandnetels. Hun rupsen eten niets anders. Het koolwitje vindt echter naast koolsoorten en brandnetels ook andere planten een prima plek om zijn eitjes af te zetten. Nou, dat heb ik dit jaar geweten. De rupsen van het grote koolwitje vreten in rap tempo alle oostindische kers in mijn tuin op.
Eigen schuld… had ik die brandnetel maar moeten laten staan.
#hetnieuwetuinieren #biodiversiteit #blijfvandiebrandnetelaf!