Tuindagboek #18 voorjaarsbolletjes en inheemse bloeiers

Rini Biemans

Voorjaarsbolletjes zijn gezellig en in onze beleving bijna synoniem voor de lente. Krokussen, narcissen, druifjes, tulpen en nog wat exotischer spul. Zo als ik hier zowat in iedere tuinblog betoog is dat inheemse natuur de basis vormt voor biodiversiteit. Hier zijn alle waardplanten en nectar leveranciers die nodig zijn voor de talrijke ongewervelden die aan de basis van de voedselpiramide staan en noodzakelijk voor alle overige grotere dieren zoals vogels en egels. Hondsdraf, ereprijs, vogelmuur, distels, paardenbloem, paarse en witte dovenetel, longkruid, speenkruid, e.a. zijn de echte van oorsprong eerste nectar voorzienende planten in de lente in de Nederlandse natuur.

Bestaan er eigenlijk inheemse bloembollen in Nederland? Eigenlijk niet, wellicht kievitsbloem en daslook. De meeste ‘inheemse’ bollen die we kennen zijn stinzenbollen; zelfvermeerderende bollen die hier minder dan 500 jaar zijn en uit tuinen zijn ontsnapt. Bijvoorbeeld, sneeuwklokjes, krokussen, sterhyacinten horen hiertoe. Deze zijn hier al een tijdje en insecten bestuiven en gebruiken de nectar. Ze hebben er evenwel niets aan voor hun nageslacht.

Dat zijn er de opgefokte cultivars, grote kleurrijke bloemen zoals narcis en tulp, die vaak steriel zijn en nutteloos voor insecten. Zoals gezegd, het oog wil ook wat en we zijn zo gewend aan dit vrolijke voorjaarsbeeld. Bij het nieuwe luie en vrolijke tuinieren gebruiken we de bollen als accenten in het voorjaar. Kinderen plukken ze vaak, dat is helemaal prima. Let wel op de gele narcis is giftig dus niet opeten.

Wat er aan bollen wordt verkocht ten behoeve van de biodiversiteit zijn deze stinzenbollen. Google maar op biologische bollen. Het andere grote nadeel van niet-biologische bollen is dat ze vaak behandeld zijn met pesticiden en je dus een gifbol in de grond plaatst. Dat is dus slecht. Wat te doen?

De beste strategie hier is, biologische bollen die je leuk vindt en voldoende inheemse bloeiers ertussen. De natuur maakt inmiddels handig gebruik van alle bijenlinten met bollen omdat deze pas laat worden gemaaid en dus kunnen de vroege inheemse bloeiers zich hier nestelen. Zo maak je tuinen, parken en perken, die een voorjaarsgevoel geven met de bollen. Het echte werk gebeurt door de wat minder spectaculaire inheemse planten die ertussen groeien geholpen door de extra nectar van de bolletjes die insecten soms kunnen gebruiken in hun strijd om te overleven. 



  • eye.png

    142x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter