Tuindagboek #11 De Herfst knipbeurt

Rini Biemans

02 oktober 2024

Blog (persoonlijk verslag)

Ecosystemen zorgen voor voldoende voedsel, beschutting en voortplantingsmogelijkheden voor de levende have. Bij ons mensen is dit een publieke taak van onze overheid. Zorgen dat wij mensen voldoende beschutting hebben, voedsel en een nageslacht. Bij het nieuwe tuinieren volgen we deze ecologische en sociale principes en willen zowel gezond werk aanbieden aan participanten, een beschutte en veilige omgeving en een onkostenvergoeding. Wat men doet is zeer nuttig werk voor gemeenschap en zichzelf.

Omdat we als tuiniers met allerlei soorten vrijwilligers werken het hele jaar door bieden we verschillende werkzaamheden aan zodat het jaar rond gewerkt kan worden met voor iedereen wat wils. We noemen dit de werkkalender en die houdt rekening met voldoende voedsel, beschutting en voortplantingsmogelijkheden voor de insecten en planten.

In de late herfst en winter is het raadzaam de plantvakken zoveel mogelijk met rust te laten. Planten en insecten overwinteren en hebben daar allerlei strategieën voor. Winterslaap, in de grond, als ei op een waardplant, als larve, als pop of als volwassene. Alles ontwaakt weer in het vroege voorjaar, februari/maart. Dan is het belangrijk dat er eten is voor de eerste insecten. Hondsdraf, en paarse dovenetel (vroege bloeiers) zorgen hier o.a. hiervoor. De vrolijke voorjaarsbolletjes (exoot) en de vlinderzaad mengsels (bloeien te laat) zijn hier minder voor geschikt. Inheems is altijd beter.

Het is dus in deze periode zaak flink te geiten en te knippen en scheren om in het voorjaar een goede gezonde kruidlaag te hebben. Eventuele bodemtransplantaties kunnen in deze periode, maar die kunnen ook in de winter. Met bodemtransplantatie verwoest je niet zoveel. Je verplaatst het. 

We hebben het principe, niet alles tegelijk en alles op de composthoop. Het is belangrijk dat er ruimte en licht komt voor de kruidlaag in het voorjaar. De grotere najaarsplanten sterven en verstikken op plekken de onderlaag. Het is raadzaam een deel van de afstervende vaste planten te laten staan vanwege de beschutting die ze bieden voor overwinteraars. Het weghalen kan op dit moment best rigoureus. Als er ruwe en onberoerde stukjes overblijven is dit voldoende. Belangrijk is ook dat er in het voorjaar dan voedsel is voor overwinteraars want voedsel is dan de beperkende factor. 

Een park of plantvak is een cultuurlandschap en dient er schoon, fraai en verzorgd uit te zien. Dit kan heel goed samengaan met robuuste ecosystemen die de biodiversiteit verhogen zoals ik al tot vervelens toe betoog. Het gaat om hoe je tuiniert. Met de natuur mee of tegen de natuur in. 

Het schoonmaken/opruimen gaat het hele jaar door. In de herfst en winter is dit ietsje minder. Tijdens de rigoureuze herfst knipbeurt kun je ook het verzamelde afval in de perken en plantvakken opruimen waar je normaal niet bij kunt of niet ziet. Het is iedere keer weer verbazingwekkend hoeveel daar uit komt. De maand oktober gaan de plantvakken en perken dus voor de laatste keer naar de kapper. In het voorjaar ‘geiten’ we tot mei en gaan pas echt knippen en scheren als we van het lente kleed naar het zomertapijt gaan. 


  • eye.png

    135x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter