De biodiversiteit in de natuur neemt af en ook onze volksgezondheid laat te wensen over. We kijken niet naar elkaar en de natuur om in onze consumptieve competitieve gehaaste samenleving. Onderzoek laat zien dat juist het omgaan met elkaar, samenwerken en in de natuur zijn, allemaal erg gezond zijn. Aan de andere kant zijn stress, eenzaamheid, weinig bewegen en slecht eten juist ziekmakend.
Stadsgeneeskunde richt zich op positieve gezondheid, dus op die omstandigheden en activiteiten die de gezondheid bevorderen van zowel mens, plant en dier.
Het idee is simpel en iedereen kan het begrijpen.
Tuinieren is een gezonde bezigheid. Waarom dan niet ook de stadsnatuur gezond houden. In de stadsnatuur speelt alles samen. Wij mensen horen daar immers ook bij.
De natuur kan ons gezond maken. Groene wijken kennen 30% minder depressies en 15% minder overgewicht daarnaast is het vastgoed 10% meer waard. Hier ligt een enorme kans op het gebied van de volksgezondheid.
Hoe maak je de natuur en jezelf gezonder. Een simpele cruciale richtlijn is dat je de inheemse natuur, de spontane natuur, voorheen het onkruid laat meedoen. Een gezonde bodem is ook gezond voor kinderen die er spelen. Goed voor de weerstand en hun microbioom. de microben in hun darmen.
Insecten hebben waardplanten nodig, waar ze hun eitjes op kunnen leggen en die bevinden zich onder de inheemse planten. Daarnaast heeft natuur rust en ruimte nodig om stabiele ecosystemen te kunnen bouwen in de grond en boven de grond.
Dit zijn de nieuwe inzichten binnen de wetenschap. De natuur kan ons genezen en wij kunnen de natuur genezen. Er is ontegenzeggelijk wederzijds voordeel. Samenwerken is een universeel principe in de natuur als strategie voor wederzijds voordeel.
Waarom gaat niet iedereen dat morgen doen? Het antwoord hierop is ook simpel. Deze manier van tuinieren staat haaks op wat we geleerd hebben, wat we gewoon zijn en wat we normaal vinden. We tuinieren nu vijf jaar vanuit deze ecologische principes. Ik moet bekennen dat we als Creatief Beheer daarvoor ook aan het inrichten, inplanten en schoffelen waren. Al doende leert men en ik heb vele experts gesproken. Bij mezelf een hoop vooroordelen ontmaskert. Je moet het durven. Tegen de stroom in.
Dus ik begrijp dat dit voor de meeste mensen een paar stappen te ver is. Vragen over planten en natuur worden bovendien meestal het slechts beantwoord in kennisquizen. Voor een heleboel mensen is ‘natuur’ een ver van hun bed show.
Nog steeds moet ik dagelijks aan mensen uitleggen dat onkruid niet erg is en dat ratten niet gevaarlijk of vies zijn.
Als je dus op ecologische wijze samen met de natuur wil gaan tuinieren zul je zowel bij jezelf als je buren weerstand ondervinden.
Akkerdistels laten bloeien en in het zaad schieten. Zevenblad als bodembedekker. Dat is allemaal not done in het klassieke tuinieren. Je hoeft bij het nieuwe luie vrolijke tuinieren eigenlijk niets te kopen. Het mag natuurlijk wel. We willen altijd wat doen of hebben. Maar de natuur levert de rest, de basis, gratis aan. Je kunt het verzorgen, leren kennen en naar je hand zetten. Je gaat het vanzelf waarderen en wie weet gaan de buren meedoen.
Als iedereen op deze wijze zou tuinieren kunnen tuincentra sluiten en ontstaat er een samenhangende gezonde zoemende en fladderende stadsnatuur. Dus nogmaals, waar wacht je op? Iedereen kan morgen beginnen om met deze nieuwe inzichten de oude gewoontes te veranderen.