Tuindagboek #12 Een goed fundament

Rini Biemans

28 november 2024

Blog (persoonlijk verslag)

Alles wat we bouwen of aanleggen heeft een goed fundament nodig. Dit geldt voor huizen, bruggen, straten en ook voor stadsgroen. Bij het stadsgroen is het fundament nog steeds schone aarde, tuinplanten en geen onkruid. Gezien de nieuwe inzichten alsook de klimaat en biodiversiteitscrisis is dit fundament niet meer goed. Het zorgt ervoor dat het beheer van stadsgroen een continu gevecht is met de inheemse natuur die zich wil vestigen in het stadsgroen. Dat is een eindeloze strijd die ervoor zorgt dat inheems en biodiverse stadsnatuur geen kans krijgt. 

Ik zeg het al jaren en zonder al te veel gevolg. Het huidige groenbeheer is ecocidaal. Het feit dat de stad biodiverser is dan het platteland ligt aan achterstallig onderhoud en particuliere tuinen alsook aan het feit dat het platteland door de intensieve landbouw nauwelijks nog vrije natuur kent. Het is duizendmaal slimmer voor een ander fundament te kiezen voor het stadsgroen analoog aan regeneratieve landbouw dient de natuur de ruimte te krijgen ecosystemen te vormen en zo een basis te leggen voor gezonde duurzame voedselproductie. Voor het stadsgroen dat ik liever stadsnatuur noem betekent dit dat de inheemse natuur de basis vormt. Voor de oplettende lezer; dit is dus precies het onkruid dat we nu weg schoffelen.

Een beter fundament waarmee het stadsgroen per direct stadsnatuur wordt. Je kan dit zien als de taartbodem met de versiering en het lekkers in de vorm van tuinplanten. Dit kan er net zo mooi uitzien als het huidige stadsgroen. Persoonlijk vind ik het veel mooier omdat het gevarieerder en romantischer is. Zoals een landweg of een open plek in het bos mooi kan zijn. Er zitten veel meer insecten, vlinders en vogels in. Alle seizoenen zien er anders uit. Het stadsgroen leeft meer en vormt zo een goed fundament voor een biodiverse gezonde stadsnatuur. 

Het onderhoud is niet moeilijker of duurder maar anders en er is nauwelijks nog plantuitval. Het bodemleven kan zich ongestoord ontwikkelen en dat is erg belangrijk voor een gezonde ecosystemen. De tuinplanten en heesters zorgen voor accenten en het fraaiere beeld. In plaats van een perk met alleen rozen krijg je nu een perk met een paar rozen gecombineerd met heel veel andere planten. Dat geeft natuurlijk een ander beeld maar zoals gezegd dat kan net zo mooi of mooier zijn dan wat we gewend zijn.

Inmiddels hebben we in Park 1943 en het Oleanderplein voorbeelden hoe stadsgroen er met een inheems fundament uitziet. We krijgen veel complimenten hoe mooi het is. Af en toe ook kritiek smaken verschillen nu eenmaal. Het heugelijke feit doet zich voor dat we op het Jalonplein dat voor de helft is heringericht een prachtig praktijkvoorbeeld krijgen van het verschil in beheer en onderhoud tussen de twee fundamenten op een plek. De gemeente wil de nieuw ingerichte perken zelf gaan onderhouden op de traditionele manier maar het heringerichte perk rond de kweekkas en de resterende plantenbakken mogen wij doen op ecologische wijze met de inheemse natuur als basis. Mensen kunnen dan het komende jaar zien hoe de twee verschillende methoden eruit zien ene hoe de perken zich ontwikkelen.

Dit lijkt mij een ideale praktijkcasus voor de gemeente, professionals en bewoners om daadwerkelijk en weloverwogen te kunnen kiezen tussen de twee methodes. Het ene gedeelte cultuurgroen volgens de CROW norm en het andere gedeelte ecologisch groen volgens de BIOCROW norm. Een demonstratie van het nieuwe tuinieren (grazen, knippen en scheren en bodemtransplantatie) versus het traditionele onderhoud. (inplanten, schoffelen en herinrichting).


  • eye.png

    211x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter