Opening Babynatuurtuin 26 juni 10:00 uur

Rini Biemans

Opening eerste – Babynatuurtuin - in Park 1943 

Midden in Rotterdam West in Park 43 heeft Creatief Beheer een babynatuurtuin aangelegd voor de allerkleinsten. Dit is een veilige, schone en natuurlijke plaats waar kinderen van 0-2 jaar in en met de natuur kunnen zijn. De babynatuurtuin is vrij toegankelijk voor ouders met kind en s’ochtends kun je er informatie krijgen over de gezondheid van natuur en hoe dat werkt. Woensdag 26 juni 10:00 uur is de officiële opening. Stadsdokter Rini Biemans zal kort toelichten waarom buitenspelen en in de natuur zijn zo gezond is voor kinderen en met name voor de allerjongsten. Iedereen is welkom, maar vooral dus onze landgenoten onder één jaar, vanzelfsprekend onder begeleiding.

Net als we moeten leren lopen, moet ons immuunsysteem ook alle stofjes uit onze leefomgeving leren kennen en hoe daar mee om te gaan. Kinderen die ‘buiten’ opgroeien hebben tot twee keer minder allergieën en auto-immuunziekten dan kinderen die nauwelijks buiten komen. Kinderen zouden veel meer buiten moeten spelen in een natuurlijke omgeving dat is erg goed voor hun motorische, sociale en mentale ontwikkeling. Het is vanzelfsprekend belangrijk hier zo vroeg mogelijk mee te starten! Oefening baart kunst.

Meer stadsnatuur, meer gezonde omgang met elkaar en vooral een openbare ruimte waar kinderen kind kunnen zijn, spelen en de wereld en elkaar ontdekken in plaats van achter een scherm filmpjes te kijken. Een goed begin is het halve werk. De natuur hier is de beste opvoeder. Het - in de natuur zijn - is honderd keer gezonder dan -niet in de natuur zijn -. De natuur mijden vanwege risico’s (tekenbeten, vieze beestjes, ratten, giftige planten, e.d.) is dus erg dom. Zeker in een tijd als de onze waar stress, eenzaamheid, weinig bewegen en slecht eten voor 90% van onze ziektelast – de maatschappelijke kosten van ziekte - zorgen. Naar buiten dus en meer natuur in de stad.

De babynatuurtuin is een klein perkje 30 m2 met grasveldje met daaromheen boomstammen waar de ouders kunnen zitten en praten onderwijl de baby’s met elkaar spelen en verkennen. Er staan (eetbare) planten met bloemen in mooie kleuren en geuren. De babynatuurtuin daagt sensitief en motorisch uit. Een babynatuurtuin is in iedere wijk simpel aan te leggen en geeft een boost aan bewustwording rond dit thema op alle niveau’s. Ouders, hulpverleners, bestuurders, ontwerpers en kinderen. Een consultatie bureau in de openlucht. Een ontmoeting- en speelplek voor ouders en kinderen met een duidelijke boodschap. De natuur is gezond.

De babynatuurtuin is onderdeel van het project ‘Natuur en Gezondheid’ mogelijk gemaakt door de Open Oproep BoTu. Het programma zal worden vormgegeven samen met Wmo radar, ‘Gezonde Mama Gezonde Baby’, wijkpartners en bewoners.

---------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rini Biemans 06 14 18 3001


  • eye.png

    254x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter