Tuindagboek #9 Hybride tuinieren

Rini Biemans

Het is een diepgewortelde traditie. Een tuin is immers iets anders dan vrije natuur. Een vanzelfsprekendheid die pas zeer recentelijk bevraagd wordt en dan nog voorzichtig. Een tuin dient beschermd te worden tegen de vrije natuur, het onkruid en het ongedierte. Dit waren de onbetwistbare gangbare termen, die nu de eufemistische namen ‘ongewenste planten’ en plaagdieren’ hebben gekregen maar in de basis nog steeds hetzelfde behandeld worden. Dit vormt de werkelijkheid van de traditionele tuinier. De slakkenplaag laat dit zien. Slakken eten bepaalde tuinplanten of groenten helemaal op. Oei, oei. Nu kun je twee dingen doen. De slakken bestrijden of het maar laten gaan en er eventueel iets anders voor in de plaats zetten.

Wat is het doel van een tuin? Dat is iets waar iedere tuinier een antwoord op kan geven. Mensen houden van tuinen en stoppen er veel geld en moeite in. Het is mooi en voegt toe aan een prettige leefomgeving. Etcetera, etcetera. Eten uit eigen tuin is lekkerder en gezonder. Dit zijn allemaal redenen die toevoegen aan ons welbevinden maar voegen deze ook toe aan het welbevinden van de natuur. Stimuleren al die tuinen ook de biodiversiteit. Niet perse en soms helemaal niet. De inheemse natuur die zich er op natuurlijke wijze zou vestigen of heeft gevestigd wordt verbannen naar elders. Waarom mag deze niet mee doen? Waarom kunnen we niet een mooie tuin maken die de natuur dient en waar de natuur kan groeien en bloeien. Met andere woorden waarom laten we de inheemse natuur niet meedoen. Waarom maken we geen hybride tuin met een gezonde inheemse kraamkamer en een exotische spectaculaire nectarfabriek als een samenhangend en prachtig geheel? Omdat we immers altijd willen imponeren dat is ook een van de functies van een tuin; uitstralen van rijkdom.

Welke rijkdom en welke uitstraling wil je?

Het luie vrolijke tuinieren spaart geld. Het onderhoud, het tuinieren is leerzamer, prettiger en gezonder. Het resultaat prachtig en ieder seizoen weer anders. Leve het nieuwe tuinieren! Leve de luie vrolijke tuinier, die de natuur haar werk laat doen. De hybride tuin geeft een vele malen dynamischer beeld dan de klassieke tuin waar de tuinplanten traag groeien en het snelgroeiende onkruid wordt verwijderd.Juist in het voorjaar zorgt dit ‘onkruid’ naast de eeuwige narcissen en tulpenbollen voor het meeste spektakel. Waar de fleurige bollen voor esthetisch spektakel zorgen, zorgen de inheemse doodgewone planten; hondsdraf, paardenbloem, dovenetel, .., … voor het complexe spektakel dat nodig is voor de ontwakende insectenwereld, die met hun gezoem en gefladder weer esthetisch maar ook zingevend spektakeltoevoegt aan het ecosociale systeem dat een tuin is. Allemaal gratis en voor niks als je de natuur hier haar gang laat gaan. Jouw tuin is een onderdeel van de inheemse natuur. De slakkenplaag is een feest voor vogels en egels. Die kunnen hun buikjes vol eten dit jaar. Daar kun je je over verheugen en van genieten. Als ze nu ook genoeg ruimte en gelegenheid hebben hun kroost ter wereld te brengen is de cirkel rond. Het spektakel herhaalt zich ieder jaar in een ietsje andere vorm. De planten gaan ook wandelen door de tuin.

We zien wel hoeveel slakken er volgend jaar zijn… of muggen of luizen of teken of rupsen of mieren of wespen of lieveheersbeestjes. Ze zijn er ieder jaar weer maar worden ook ieder jaar opgegeten door vogels, schimmels of bacteriën. Qua gezondheidsrisico’s is dit ‘ongedierte’ te verwaarlozen als je ze vergelijkt met de risico’s als je hierdoor de natuur gaat mijden omdat je deze vies, vol onkruid of ongedierte vindt. Het is simpelweg de cirkel van het leven waartoe wij behoren. Dat is een tuin ook en waarom zou je daarvan de helft ieder jaar weg schoffelen. Zo blijft de tuin in de pioniersfase en kan de inheemse natuur slechts aanvallen om haar plek te eisen. Ze krijgt geen kans haar pracht en kracht te laten zien. Wijzelf kunnen nooit rusten want het onkruid en het ongedierte ligt altijd op de loer. We zijn onmisbaar. Hoezo? Wij kunnen onszelf bevrijden van de treurige gang naar tuincentra en de eeuwige strijd om de koopwaar te beschermen. Laat de natuur in je hart en je tuin. Maak het hybride; iets voor jezelf en de rest voor de natuur.

  • eye.png

    699x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter