Gezonde bodem voor een gezond leven

Rini Biemans

Gezonde bodem voor een gezond leven

Zie hier de presentatie van mijn bijdrage aan de sessie: Gezonde bodem voor een gezond leven. Het bijbehorende verhaal vertel ik donderdag 21 april 2022 tijdens de sessie Gezonde Bodem voor een Gezond Leven in Kinepolis te Dordrecht. op het 33e symposium Boden Breed. (Het netwerk event van de bodem en de ondergrond. www.bodembreed.nl

 
 

Dit Park 1943, een park waar we ons ecologisch en sociaal beheer nu drie jaar uitvoeren. Als je de bodem met rust laat geeft de bodem veel terug. We streven naar eennatuurlijke romantische uitstraling.

 
 

Oleanderplein, vlak na oplevering in 2011, we hebben het traditioneel met tuinplanten ingericht.

 
 

Dit is het Oleanderplein in februari 2022. We hebben het sindsdien het grotendeels natuurlijk laten ontwikkelen.

 
 

Zo zag het er in het najaar uit.

 
 
 
 

Vanaf 2003 tot 2018 ontwikkelden en beheerden we braakliggende terreinen, Hierboven de tennistuin in Carnisse (2011-2015)

 
 
 
 

De Afrikaandertuin in de Afrikaanderwijk (2008 -2016)

 
 
 
 

Hier een overzicht van het Proefpark (2004 - 2020) ons langstlopende project. Met het eventuele maatschappelijk rendement is aangegeven. (foto 2014)

 
 
 
 

Ons hogere doel was altijd kinderen meer in de natuur te laten spelen en dit betekent ook een veilige sociale omgeving.

 
 
 
 

Het grotere probleem is dat er straks geen natuur meer is. Zeker met het huidige groenbeheer. Het verdrijft de inheemse natuur in plaats van dat ze ze toelaat. In 2019 zijn we gestart met een Right to Challenge traject waarin we dit beheer anders vormgeven.

 
 
 
 

Park 1943 was het enige park in ons traject. Zo zag het eruit toen we begonnen.

 
 
 
 

Zo zag het er afgelopen zomer uit.

 
 

We betrekken zoveel mogelijk mensen bij het werk en kinderen mogen meehelpen. (2019)

 
 
 
 

Het grootste deel van ons budget (80%) komt echter uit schoonmaken, prullen rapen. dat was een hele nieuwe tak van sport, Maar groen en schoon horen bij elkaar. Het meeste zwerfvuil verzamelt zich juist in het groen en daar kom je met machines slecht bij.

 
 
 
 

Dit is Park 1943 eind maart. Het heeft de uitstraling van een landweg.

 
 
 
 

De natuur en de bodem met rust laten, betekent niet dat je niets hoeft te doen, woekeraas verwijderen en gras wegtrekken. Zo maak je meer ruimte voor andere planten en is het ieder seizoen mooi en ieder jaar biodi

 
 

Hetzelfde perk vorig jaar zomer. We hebben in de drie jaar geen planten bijgekocht. We verplaatsen ze waar ze het goed doen en hebben wat planten meegenomen van het Proefpark. Zo versnel je het proces en omdat we iedere dag aanwezig zijn kunnen we goed volgen hoe alles groeit.

 
 
 
 

De toekomstige generaties zullen ons dankbaar zijn als ze kunnen spelen en vies worden in een gezonde bodem.

 
 
 
 
 
 
 
  • eye.png

    104x

  • comment.png

    0x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter