Er is een stad waar Stadsgeneeskunde als generale strategie wordt gebruikt in het dagelijks beheer en onderhoud van de stadsnatuur. De stad heet Flevostad en ligt tussen Urk en Emmeloord. Punt is wel dat deze stad nog niet bestaat maar uit het brein van Bob Crebas is ontsproten en is geprojecteerd in 2125.
Bob mailde mij zo’n anderhalf jaar geleden met de vraag of hij mijn teksten en ideeën mocht gebruiken voor een boek wat hij aan het schrijven was. Natuurlijk, ik ben altijd gecharmeerd als mensen mijn ideeën en teksten willen gebruiken. Daar zijn ze voor.
Het boek is klaar en zondag 23 maart gepresenteerd. Ik heb het inmiddels gelezen. Dat is spannend. Ik heb het met plezier gelezen. Het is een positief en open verhaal. Bob neemt geen blad voor de mond. Hij gebruikt voedselproductie en natuurbeheer als basis voor een nieuwe stad; Flevostad en hij leidt de lezer rond in die stad in 2125.
Waarom zou je dit boek moeten lezen?
Het schets een mooi beeld van de IJsselmeerpolders. Hoe ze ontstaan zijn en wat de uitdagingen zijn waar ze nu mee kampen.
Bob gebruikt hedendaagse innovaties, die hij in de toekomst projecteert. Het is dus ook een mooi overzicht van wat er nu zoal aan de hand is. Hoe daarover gedacht wordt. Bovendien schets hij een omvattend filosofisch kader. Wij zijn allen een met de natuur.
Het is een blik van het platteland richting de stad. De boeren maken hier de stad. Dit maakt noodgedwongen een karikatuur van de stadsbewoner. De vraag blijft willen stadsmensen hier wonen en willen de boeren veranderen. Ons stadse beeld is dat van de stugge boer. De oude stad is zoveel meer. Kun je dat maken?
Ik ben vereerd dat Bob Stadsgeneeskunde als norm voor het groenbeheer heeft gekozen en zo gebruikt hij meer voorbeelden van praktijken die nu al bestaan. Echter Stadsgeneeskunde, de naam zegt het al, is een strategie die via de stadsnatuur en het beheer de ‘zieke’ stad gezonder maakt. Flevostad is juist een stad die het zieke platteland geneest. Stadsgeneeskunde is voor nu zodat straks Flevostad niet de enige gezonde stad is maar ook de rest van Nederland. Rotterdam, Amsterdam, enzovoort en gezonde dorpen. Hebben we Flevostad dan nog wel nodig tegen die tijd?
Bob heeft me 100 boeken gegeven die ik uit mag delen. Ik ben dus zoals gezegd erg benieuwd wat mensen uit de stad hiervan vinden. Een deel van de boeken geef ik aan de mensen waar ik mee werk en familie.
Voor mensen dit graag willen lezen. Je kunt een boek op komen halen in Park 1943 op woensdagochtend en vrijdagochtend tussen 10:00 en 12:00. Een beetje moeite doen in de analoge ruimte. Zolang de voorraad strekt. Je kunt het boek ook bestellen via bol.com e.a.