Onkruid versus groenbeheer

Rini Biemans

02 augustus 2024

Blog (persoonlijk verslag)
Onkruid versus groenbeheer

Ik heb het boek ‘rechten voor de natuur’ van Jessica den Outer gelezen. Een helder en goed geschreven boek over het feit dat de natuur ook een rechtspersoon dient te zijn. Rivieren, bomen en ecosystemen dienen beschermd te worden net zoals de zwakkeren in de samenleving die niet voor zichzelf kunnen opkomen.

Meteen zie ik het voor me. Een rechtszaak van het onkruid als inheemse natuur tegen schoffelaars met als eis minimaal 50 % ruimte voor deze inheemse natuur binnen de stedelijke groenperken. Mensen die me volgen zien het hopelijk ook. Dit is de juridische basis om de BIOCROW in de wet te verankeren als bindende richtlijn in het groenbeheer. 

Ik ben op vakantie maar dit heeft een enorme kans van slagen. Vandaar dat ik dit nu publiceer. Steden kunnen dit immers als verordening aannemen als er een meerderheid in de raad is. 

Laten we het proberen. De rechten van het onkruid, de inheemse natuur, oftewel de kraamkamer van insecten in de wet te verankeren.

Ik heb alvast wat aantekeningen gemaakt.

De inheemse natuur versus het groenbeheer

Discriminatie, ecocide, vernietiging leefomgeving. 

Punt 1 Discriminatie van de oorspronkelijke en spontane begroeiing ten opzichte van gekweekte tuinplanten puur op esthetische gronden.

Inheemse natuur wordt ‘onkruid’ genoemd en wordt verwijderd omdat het ‘lelijk’ is. Dit is een zeer subjectief criterium dat ook nog gedachteloos wordt doorgevoerd. Inheemse natuur in combinatie met tuinplanten kan juist veel fraaier en onderhoudsvriendelijker zijn. 

Ditzelfde geldt voor de werkers in het groen… taakstraffen … plantsoenendienst.

Punt 2 Ecocide. Het vernietigen van ecosystemen op microniveau en het verhinderen van de ontwikkeling hiervan.

De inheemse natuur bevat de waardplanten voor insecten die deze nodig hebben voor hun voortplanting. Door het systematisch verwijderen van deze planten vernietigd het groenbeheer de kraamkamer van de insectenwereld 

Punt 3 Vernietiging bodemleven door herinrichting met steriele bemeste tuinaarde.

Een gezond bodemleven vormt de noodzakelijke basis voor inheemse ecosystemen. Hiertoe dient de bodem met rust te worden gelaten zodat er een stabiel evenwicht kan ontstaan en een uitwisseling van voedingsstoffen tussen planten, wormen, schimmels en microben. Dit is onmogelijk bij de huidige beheer en inrichtingspraktijk. Waarbij dit bodemleven  simpelweg wordt vervangen door steriel gemaakte aarde.

Wij eisen namens alle planten en dieren minimaal 50% inheemse planten in het gemeentegroen en geen afgraven van bodem bij herinrichting parken en perken. 



  • eye.png

    260x

  • comment.png

    1x

    0x

Delen

« Terug naar artikelen

1 reactie

J. Buijks op 2 augustus 2024 15:39u

Geweldig! De verguizing en rechteloosheid van de wilde planten (inclusief insecten en bodemleven) moeten stoppen. Hoever is de mensheid verdebiliseerd, dat de (on)kruiden niet mogen en de 'plofplanten' uit een tuincentrum wel? De overheid hoort hier een voorbeeld rol te spelen en te stoppen met de systematische ecocide van de wilde natuur.

Laat een reactie achter