De Club van de Luie Vrolijke Tuinier gaat van start

Rini Biemans

Het heeft even geduurd, maar de website biocrow.nl is af. Dit is het burgerplatform van de handreiking Biocrow en het nieuwe tuinieren. Dat betekent dat iedereen kan meedoen en lid worden van de Club van de Luie Vrolijke tuinier. Professionals, amateurs en beginners. Het hogere doel is een gezondere leefomgeving voor mens en natuur. Er is geen voorkennis nodig. Het is nieuw en de natuur doet het werk. We leren het al doende en van elkaar dat is de opzet van dit platform. 

Dit betekent een andere manier van groen en schoononderhoud in steden. Het belangrijkste hierbij is dat de inheemse natuur, voorheen onkruid, gewoon kan meedoen omdat dit de beste garantie biedt voor een gezonde en biodiverse stadsnatuur. Het stadsgroen en de tuinen gaan er anders uitzien maar zeker niet minder mooi. Samen met het kenniscentrum C.R.O.W. ontwikkelen we momenteel een nieuwe standaard waardoor binnen de huidige BOR Beeldbestek Openbare Ruimte deze nieuwe aanpak mogelijk wordt en waarbij ook burgers kunnen participeren. 

In Rotterdam hebben we als Creatief beheer de gemeente uitgedaagd en doen dit nu reeds vijf jaar op deze wijze. We hebben veel geleerd. Ten eerste dat het niet moeilijker is dan hoe het nu gaat. De resultaten mogen er zijn, maar het is evenwel een totaal andere houding ten opzichte van het traditionele tuinieren. Hier zit momenteel het grootste obstakel voor zowel overheid als burgers op deze wijze aan de gang te gaan. We hebben precies het omgekeerde geleerd. Goed voorbeeld doet volgen. Alle mensen die interesse hebben om op een ecologische wijze te tuinieren kunnen lid worden en publiceren over hun vorderingen. Dit kan een eigen tuin zijn maar ook een stukje openbaar groen dat geadopteerd is.

De enige eis die wordt gesteld is dat er 50% inheems in de beplanting zit. Tuinplanten kunnen gewoon meedoen maar zijn niet meer het belangrijkste. Ze zorgen voor accenten en verfraaiing maar de werkelijke waarde voor de biodiversiteit zit in de inheemse begroeiing en het feit dat natuur rust en ruimte krijgt om stabiele diverse ecosystemen te vormen. Vandaar het woord Lui om aan te geven dat de natuur het meeste werk doet en het woord Vrolijk om aan te geven dat je hier vrolijk van wordt. Het nieuwe tuinieren is niet minder werk maar veel leuker en gezonder werk dan het traditionele tuinieren.

Bij deze wil ik een ieder uitnodigen die hier interesse in heeft en zelf aan de slag wordt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief en lid te worden van de Club. Nog mooier is als je ook correspondent wordt en je inzichten en ervaringen hier deelt.. 

  • eye.png

    374x

  • comment.png

    2x

    1x

Delen

« Terug naar artikelen

2 reacties

Rini Biemans op 4 april 2024 07:09u

Registreren bij doe mee en dan krijg je een code gestuurd waarmee je een profiel kunt aanmaken en publiceren

Katja op 29 februari 2024 07:29u

Hoe kan ik me aanmelden?

Laat een reactie achter